Hrvatski nacionalni konzorcij istraživačke infrastrukture CLARIN ERIC‑a

Common Language Resource and Technology Infrastructure

Novosti

Kampanja prikupljanja podataka za potrebe izrade kataloga jezičnih resursa i alata

27. rujna 2023.

S ciljem izrade kataloga jezičnih resursa i alata koji će biti dijelom HR-CLARIN repozitorija, konzorcij je pokrenuo kampanju prikupljanja (meta)podataka o jezičnim resursima i alatima izrađenima unutar hrvatske znanstvene zajednice.

Mole se svi zainteresirani za uključivanje svojih resursa u HR-CLARIN repozitorij da ispune anketni obrazac dostupan na ovoj poveznici.

Uključivanjem resursa u repozitorij, on automatski postaje dostupan unutar cijele CLARIN istraživačke mreže čime se značajno podiže vidljivost istraživača unutar znanstvene zajednice na globalnoj razini te se otvaraju brojne mogućnosti za suradnju i umrežavanje.

CLARC 2023: Jezik i jezični podaci

5. rujna 2023.

Centar za jezična istraživanja Filozofskoga fakulteta u Rijeci, u suradnji s istraživačkim infrastrukturama HR-CLARIN i DARIAH-HR organizira međunarodni znanstveni skup CLARC 2023 pod nazivom „Jezik i jezični podaci“. Izlagači će u Rijeci od 27. do 30. rujna predstaviti svoje znanstvene radove i održati panele o empirijskim, teorijskim i metodološkim pitanjima u znanosti koja pokrivaju širok raspon tema, od računalne lingvistike, računalne obrade prirodnog jezika i umjetne inteligencije, uloge jezičnih podataka u teorijskoj i primijenjenoj lingvistici, pravnim i ekonomskim aspektima upotrebe jezičnih podataka, do jezika u turizmu, medicini i javnom zdravstvu. Nacionalni koordinator HR-CLARIN-a, prof. Marko Tadić, održat će jedno od plenarnih predavanja na skupu.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici skupa.